Over leven met NAH
 Niet-aangeboren hersenletsel in Vlaanderen

Een initiatief van Sig vzw - Kerkham 1 - 9070 Destelbergen - www.sig-net.be
Startpagina Ik heb NAH Familie Hulpverleners
Downloads Wat is NAH? Blijf actief Lotgenoten Nuttige links Publicaties Ik heb NAH

Wat is NAH en oorzaken

NAH is de afkorting van niet-aangeboren hersenletsel. Je hersenen zijn beschadigd. Je leven is duidelijk anders geworden sinds je NAH hebt.

Mogelijks herken je één van deze oorzaken van je NAH:


Zichtbare gevolgen van NAH

Steeds meer mensen overleven beschadiging aan de hersenen.
Dit komt in de eerste plaats door de groeiende medische en technologische kennis.
De groep mensen met NAH wordt bijgevolg jaarlijks groter.

De hersenen zijn het belangrijkste orgaan van je lichaam omdat alles van daaruit wordt gestuurd en verwerkt. De informatie van je zintuigen, je bewegingen, de werking van je organen, je gevoelens, de mogelijkheid om te denken, te onthouden, te plannen. Elk van deze lichaamsfuncties wordt in een bepaald gebied van de hersenen aangestuurd. De plaats van het letsel in de hersenen en de ernst ervan, bepalen dus de gevolgen voor iedere persoon in kwestie. Er is met andere woorden geen afgebakend ziektebeeld van NAH dat voor iedere patiënt hetzelfde is.

Enkele voorbeelden ter verduidelijking.

Deze drie voorbeelden zijn gevolgen die meteen aan het letsel kunnen worden gelinkt .
We spreken van
duidelijk zichtbare gevolgen waar de omgeving (partner, kinderen, familie, vrienden, enz.) meestal begrip voor heeft. Deze mensen weten wat je hebt meegemaakt, dus nemen ze het er doorgaans bij dat je bijvoorbeeld:


Onzichtbare gevolgen van NAH

Er kan echter ook sprake zijn van minder of niet zichtbare gevolgen. Veranderingen die anderen niet meteen zien of weten.
Veranderingen die zelfs vergeten worden omdat je als persoon met NAH geen of weinig zichtbare gevolgen hebt. De omgeving denkt al snel dat je geluk hebt gehad en er ‘goed’ bent uitgekomen. Je bent lichamelijk volledig gerevalideerd. Er zijn geen zichtbare problemen meer bij het stappen of spreken enz. Mensen zeggen dat je genezen bent. Het donkere hoofdstuk in je leven is afgesloten. Ze zijn blij is dat je het overleefde. Jij zou ook blij moeten zijn.
Maar die ‘onzichtbare gevolgen’ zijn er en hebben invloed op je leven. Vooral jijzelf en je directe omgeving (je partner, je kinderen, beste vrienden) worden ze gewaar.

Enkele voorbeelden ter verduidelijking:

Deze drie bovenstaande voorbeelden zijn gevolgen van NAH die niet altijd meteen worden gezien of gelinkt aan het letsel. Nochtans kunnen ze er alles mee te maken hebben, want ook deze functies worden door de hersenen gestuurd en als nu net daar het letsel is… Jij en je omgeving moeten evengoed leren leven met:


En dan moet er ook nog rekening gehouden worden met het feit dat alle gevolgen van NAH kunnen leiden tot twijfels, verdriet, woede en onzekerheid. Zaken die op zich dan weer kunnen leiden tot angst, isolement, afhankelijkheid en psychische problemen zoals depressie. Niet te vergeten: ook bij je directe omgeving! Het is niet uitzonderlijk dat de gevolgen van NAH indirect aanleiding zijn tot een relatiebreuk, problemen op het werk, vrienden die afhaken, enz.  


Nog meer informatie kan je lezen op de website van de Vlaamse Liga NAH

Directe links in deze pagina   Wat is NAH en oorzaken   /   Zichtbare gevolgen van NAH   /   Onzichtbare gevolgen van NAH